handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Nieuwsbrief nr. 3

[donderdag 6 november 2003]

Afwisselend, indrukwekkend, druk, chaotisch en ook heel gezellig en leuk…dat is mijn indruk van de eerste drie maanden Ghana. Naa Ashiley had mij in het begin gezegd dat het mij drie maanden zou kosten voordat ik mijn draai heb gevonden. Achteraf denk ik dat zij daar wel gelijk in heeft gehad.

…de kliniek

De kliniek is in beweging en iedere keer is de situatie weer geheel anders. Begin oktober was het vrij rustig. We wilden de opname beperken om ons geheel te kunnen richten op de basale en organisatorische taken om de kliniek geheel onafhankelijk van WAAF te kunnen runnen. Maar de rust hield niet lang aan. Voor eind oktober stond een bezoek van de Barclaysbank gepland. De Barclaysbank heeft vorig jaar een grote donatie gedaan en het is dan heel gebruikelijk een evaluatie te geven over de bestedingen en resultaten. En natuurlijk met de nodige aandacht van de media en alle andere belangrijke personen in dit werkveld. Maar voor ons de mogelijkheid om aan iedereen bekend te maken hoe belangrijk het werk is dat hier verricht wordt en de noodzaak voor opnieuw financiële steun. En langzaam aan komt nationale financiële steun nu ook op gang…

Maar dit bezoek vereiste natuurlijk wel heel wat organisatie en voorbereiding. En de toch al voorgenomen schilder- en schoonmaakklus hebben we gepland in de week voor het bezoek. Onder ‘Portretten van vrijwilligers’ (zie de link rechtsboven) heb ik de helpende handen beschreven van de Hollandse enthousiastelingen die ons hebben geholpen. En jammer dat het hebben van een digitale camera geen vanzelfsprekendheid is…dus de hoeveelheid foto’s op de site is wat beperkt. Maar geloof mij: het resultaat is formidabel. En wie weet heeft dit er ook wel toe bijgedragen dat ook dit jaar de Barclaysbank waarschijnlijk weer over de brug komt met financiële steun. Maar het was een hele drukke tijd, ook vanwege de opname van een aantal heel ernstig zieke patiënten.

…de patiënten

En zoals ik al zei…iedere keer verandert de situatie. We hadden zeven opnames tijdens de hele opknap- en schilderfase, maar toen ik terugkwam na twee onverwachtse weken van afwezigheid was de zaal helemaal leeg. In de tussentijd had er een hele migratie van patiënten plaatsgevonden. Drie patiënten overleden waaronder David (zie de link 'Portret van David' rechtboven), een jonge man die ik vanaf het begin heb meegemaakt. Toen ik samen met Detlev (zie de link: 'De Ghanafielen van Horizon Holland' rechtsboven) rond David’s bed aan het schilderen was en wij het bed verschoven, realiseerde hij pas later dat er onder het hoopje lakens ook daadwerkelijk iemand lag. Van David’s lichaam was voor hij stierf haast niets meer over.

De jonge vrouw Naomie (zie de link 'Impressies uit de kliniek' rechtsboven) die ook enthousiast meedeed tijdens het uurtje activiteitenbegeleiding is schizofreen geworden en doorverwezen naar het psychiatrische ziekenhuis omdat wij haar echt niet kunnen begeleiden. Maar het is goed mogelijk dat haar ouders haar daar niet naar toe brengen en zij schizofreen op straat belandt. En de straat is ook de plek waar zij jaren geleden HIV heeft opgelopen, toen haar ouders haar uit huis zetten vanwege haar ongewenste zwangerschap.

Verder een jonge hoestende dame wegens tuberculose opgenomen in een ander ziekenhuis wegens besmettingsgevaar. En gelukkig ook nog twee patiënten naar huis omdat zij momenteel voor zich zelf kunnen zorgen, waaronder Veronica (zie de links naar haar portret en vervolgportret rechtsboven). Totaal verbaasd was ik wel toen de hele zal leeg was, maar gezien de werkdruk van de afgelopen tijd voor met name Naa Ashiley geeft dit haar wel tijd om even adem te halen. Ondertussen zijn er weer nieuwe opnames, maar gelukkig hebben we er een nieuwe jonge arts bij…en dat is hard nodig. Want het valt niet altijd mee…de opgenomen patiënten zijn vaak zo ziek en hulpbehoevend dat 50% overlijdt.

…voedingsrichtlijnen bij HIV/Aids

In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik nog over de vele verschillende activiteiten die ik deed. Op dit moment probeer ik mij hoofdzakelijk bezig te houden met mijn voedingsproject. Hier is veel interesse voor en het is niet mogelijk dit omvangrijke project naast alle andere activiteiten uit te voeren. De inhoud van het project is nu concreet geworden: 'De ontwikkeling van een handleiding voor de dieetbehandeling voor patiënten met HIV/Aids'. Het voorstel voor deze handleiding staat beschreven onder 'Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen' (zie de link rechtboven). In de eerste drie maanden heb ik al heel wat informatie kunnen verzamelen over het voedingspatroon, de voedingskundige samenstelling van de maaltijden, de receptuur, beschikbaarheid en prijs. Want je begrijpt dat er geen brood met kaas en aardappelen, groente en vlees in dit advies voorkomen…maar koko, watchi, banku met kontomirestew of fufu met light soup. Tegenwoordig sta ik dus ook achter mijn eigen gasfornuis semi-Ghanees te kokkerellen. In praktijk houdt dat in dat ik ‘s morgens dieetconsulten houd en daarnaast aan mijn project werk. En activiteitenbegeleiding blijft ook een taak die ik erbij doe. Verder ben ik nu ook bezig om krachten te bundelen met andere organisaties/NGO’s om het voedingsproject op een hoger plan te kunnen tillen.

…de Actie Aandacht voor Aids

Iedere maand komt er nog geld bij…thank you very very much!!!
In het hoofdstuk 'Bestedingen donaties' (zie link rechtsboven) staan mijn laatste uitgaven beschreven. Zoals je ziet, zijn het steeds relatief kleine uitgaven, maar ik ervaar dat juist die kleine uitgaven zo nuttig zijn en daadwerkelijk een verandering teweeg brengen. Waar ik heel enthousiast over ben is de registratie van de patiëntenvereniging ‘Positive Living’, wat wij met zijn allen mogelijk hebben gemaakt. Zie voor meer informatie de link ’Supportgroup Positive Living’ rechtsboven. Maar ook de recreatieruimte met zijn frisse blauwe muren en bamboemeubels, al de verf voor de kliniek, simpele dingen als emmers, blocknotes en pennen. Wat mij betreft is dit op dit moment een betere manier om met het geld om te gaan, dan het te besteden aan een grote uitgave die wij mogelijk op een ander manier gedoneerd kunnen krijgen. Zoals bijvoorbeeld het laboratorium dat wordt gerealiseerd: een fantastische ontwikkeling. Een grote Nederlandse fabrikant van laboratoriumartikelen heeft toegezegd om bij wijze van kerstgeschenk een grote donatie in de vorm van spullen te doen, en heeft ook toegezegd de kosten voor vervoer op zich te willen nemen. Voor meer informatie over de bedrijven die de actie sponsoren, zie de link 'Sponsorende bedrijven' rechtsboven.
Waar nog wel een hoge prioriteit ligt, is bij de ambulance (zie de link ‘Aanschaf ambulance’ rechtsboven). Dus heb je een idee voor grotere donateurs om in totaal 5000 tot 7000 euro bij elkaar te krijgen: let me know.

…personal inside information

Nog steeds positieve berichten van mij persoonlijk…weer een maand vol leuke, indrukwekkende, aangrijpende…maar deze keer ook vooral leerzame ervaringen. De opgenomen patiënten gecombineerd met het schilderen en het schoonmaken heeft mij behoorlijk veel energie gekost en dat was genoeg om een blijkbaar volle emmer te doen overlopen. Op de laatste dag stond ik bovenaan de trap te zwieberen..en niet alleen omdat de trap zo gammel was. Koorts en alle andere lichamelijke ongemakken die je belabberd kunnen laten voelen, dus ik was veroordeeld tot mijn klamboe, malariapillen en een antibioticakuur en daardoor heb ik de gehele Barclaysdag gemist. Maar zulke dagen zijn wel goed voor bezinning en ik heb daarna vrij genomen om alle indrukken die de afgelopen maanden langs mijn netvlies zijn gegaan een plekje te geven en een nieuwe werkstrategie te bedenken om niet weer zo snel onder mijn klamboe te belanden. Het stellen van grenzen is soms niet al te gemakkelijk in de situaties die ik hier in de kliniek tegenkom. Maar op een gegeven moment verplicht je lichaam je dat wel te doen. Maar ik ben nu alweer bijna twee weken aan het werk en het geeft veel meer structuur, rust en voldoening om me met name op mijn werk als diëtist te richten. En ik had ook niet anders verwacht dat Ghana inhoudelijk, maar zeker ook persoonlijk zeer leerzaam zou zijn. Tijdens mijn ruime week vakantie heb ik genoten van het plattelandsleven en de tropische bossen van Kibi waar ik met een vriend naartoe ben gegaan, en van 4 dagen scrabbelen, dansen, womentalk, slapen en vooral lol maken in Ho met mijn drie Hollandse vriendinnen Ama, Anna en Monica. Zie de link ‘Portretten vrijwilligers’ rechtsboven voor meer informatie over deze meiden, en klik op ‘Reisimpressies’ voor mijn reisverhalen.


Dit was het voor deze maand…en altijd weer leuk om gezellige e-mails, feedback en tips te ontvangen…dus ik hoop tot hoors!


Groetjes, Cindy

naar boven

Lees verder over ...

Portretten van vrijwilligers

Portret van David

De Ghanafielen van Horizon Holland

Impressies uit de kliniek: Naomie

Portret van Veronica

Vervolgportret van Veronica

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Proposal Nutritional Guidelines for People living with HIV/AIDS (Engels)

Bestedingen donaties

Supportgroup Positive Living

Aanschaf ambulance

Inrichting laboratorium

Sponsoring door bedrijven

Reisimpressies

Waar Cindy is

Fotoalbum kliniek

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

West African Aids Foundation (WAAF)