Projektvoorstel Voedingstherapie
voor HIV/Aids patiënten en ondervoede (Aids)wezen
in Ghana
Hieronder volgt een voor de site
aangepaste versie van mijn projektvoorstel. De financiële
onderbouwing is weggelaten. Mocht je hier meer over
willen weten, kun je via email contact
met mij opnemen.
Korte omschrijving van het project
Om voedingsbegeleiding onderdeel
van de behandeling en zorg voor AIDS patiënten
en ondervoede (AIDS) weeskinderen te laten vormen, worden
patiënten zelf, hun verzorgers en met name gezondheidsmedewerkers
getraind omtrent de belangrijke relatie tussen voeding
en AIDS. Een praktische handleiding op het gebied van
voeding bij AIDS patiënten zal het uitgangpunt
zijn voor deze begeleiding. Het praktische aspect houdt
in: aangepast aan de medische, voedingskundige, socio-culturele
en financiële situatie van AIDS patiënten
in noordelijk Ghana. De brochure zal getest, geevalueerd
en gecorrigeerd worden aan de hand van een trialperiode
onder 40 patiënten.
Gedurende de trialperiode zal aanvullend onderzoek gedaan
worden naar lokale voedingsmiddelen of ingrediënten
die mogelijk een specifieke werking hebben op de gezondheidstoestand
waaronder het immuunsysteem en de behandeling van opportunistische
infecties.
Context van het project
Het projekt vindt plaats binnen
de struktuur van de Ghana Needs Foundation. Ghana Needs
richt zicht op HIV/AIDS patiënten en (AIDS) weeskinderen.
De organisatie is actief in drie gebieden:
1. Zorg en behandeling
verstrekking van medicatie
verstrekking van medicatie
verstrekking van voedingsmiddelen
dieetbegeleiding weeskinderen
ontspanningsactiviteiten
2. Community gericht onderzoek
HIV, Aids
status Aidswezen
effect dieetbegeleiding op gezondheidsstatus
HIV en Aidspatiënten
3. Capaciteit versterking
zelfinkomsten genererende
projekten (landbouw, kleding)
educatie
community en participatie in opvang (aids)wezen
training zorgpersoneel
Het project betreft:
een kerntaak van de organisatie
en valt zowel onder de afdeling zorg en behandeling,
onderzoek en capaciteits versterking.
Hoe verhoudt het project zich
tot andere bestaande activiteiten van GhanaNeeds?
Het project betreft een nieuwe
activiteit van de organisatie, maar een aanvulling op
de activiteit van de initiatiefnemer die 6 maanden werkzaam
is geweest als diëtist in een AIDS-kliniek in Accra.
De motivatie om het project voor
Ghana Needs Foundation in de Upper West Region uit te
voeren is als volgt. Het infectieprecentage in de Upper-West
is hoog, 6,5% tegenover het landelijke percentage van
3,6 procent, maar waar minimale zorg en behandeling
beschikbaar is. Daarnaast is deze regio getroffen door
voedselschaarste door armoede en onvruchtbare grond
en is het door slechte bereikbaarheid geisoleerd. Deze
aspecten geven de noodzaak aan voor interventie, maar
creert tegelijkertijd een homogeen leef- en eetgedrag
onder de inwoners wat uitermate geschikt is voor een
trialperiode.
Een ander nieuw aspect binnen dit project is het onderzoek
naar mogelijk immuun stimulerende ingredienten van lokale
voedingsmiddelen.
Werkt de organisatie samen
met andere organisaties?
Ja, momenteel met UNDP (United
Nations Development Programme) en Ghana AIDS Commission
voor de evaluatie van onze reporten en als adviesorgaan.
Met de District Assemblies voor het faciliteren van
woon- en werkomgeving. En de Catholic Missions voor
het identificeren van HIV-AIDS patiënten en de
distributie van voedsel. Voedsel en medicatiedistributie
wordt ook gedaan door verschillende kleinschalige lokale
organisatie.
Is samenwerking met de doelgroep
gewenst?
Ja, zowel de motivatie voorhet
starten van dit project als de inhoud van de handleiding
is gebasseerd op mijn praktische ervaring met AIDS patiënten
in de praktijk en de werkzaamheid van de handleiding
zal onder AIDS patiënten zelf getest worden. Daar
waar mogelijk worden voor werkzaamheden personen vanuit
de doelgroep ingezet. Denk hierbij binnen dit project
aan vertalers, informanten wat betreft voeding en bereidingswijze
en voor overige taken.
Projectbeschrijving
Op welk probleem is het project
gericht?
Het project is gericht op de
voedingsproblematiek van HIV/AIDS patiënten en
ondervoede AIDS wezen. Gezonde voeding levert de hoeveelheid
energie en voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft
en is bijzonder belangrijk voor mensen met HIV/AIDS
om hun gewicht op pijl te houden en weerstand te kunnen
bieden tegen de infecties die met AIDS gepaard gaan.
Echter HIV/AIDS patiënten in Ghana staan bloot
aan zoveel voeding gerelateerde problemen, waardoor
zij niet de voeding binnen krijgen die zij nodig hebben.
Deze problemen zijn verminderde voedselinname vanwege
de medische conditie (verminderde eetlust, misselijkheid
en overgeven, diarree en schimmelinfecties in mond en
slokdarm), armoede, stigmatisering en verstoting waardoor
er niemand is die voor hen zorgt en onvoldoende beschikbaarheid
van praktische informatie op het gebied van voeding
en AIDS. Gezien medicatie onder HIV AIDS patiënten
met name in deze regio niet beschikbaar is, is voeding
een van de weinige manieren om invloed uit te oefenen
op het verloop van de ziekte.
Op welke doelgroep is het
project gericht?
Algemeen
De algemene doelgroep betreft de HIV/AIDS patiënten
en ondervoede (AIDS) weeskinderen in de Upper West Region*.
Het geschatte percentage van personen geinfecteerd met
HIV/AIDS bedraagt 6,5% (landelijke percentage 3,8%),
maar deze zijn niet allemaal geidentificeerd. Momenteel
zijn 200 HIV/AIDS patiënten geidentificeerd en
405 AIDS wezen, maar dit aantal neemt dagelijks toe.
Trial
Zevenentwintig (29) HIV/AIDS patiënten zullen aan
de trial deelnemen en 11 ondervoede (AIDS)weeskinderen.
Training workshop
Om zoveel mogelijk HIV/AIDS patiënten en ondervoede
(AIDS) weeskinderen te bereiken zal de actie op het
gebied van identificatie worden voortgezet en zal het
personeel van 25 gezondheidsinstellingen voor de zorg
en behandeling voor HIV/AIDS patiënten benaderd
worden om deel te nemen aan de training.
* aangezien de Upper-East Region
(percentage 3,9%) en de Northern Region (percentage
2,2%) op het gebied van voedings- en leefsituatie overeenkomen
zullen deze twee regios betrokken worden bij het
trainingsgedeelte van het project.
Welk doel wilt u bereiken
met het project?
Hoofddoel
Dieetbegeleiding onderdeel
laten vormen van de aangeboden zorg en behandeling
van HIV/AIDS patiënten en ondervoede (AIDS) weeskinderen
in de Upper-West Region (en de twee overige noordelijke
provincies) in Ghana.
Subdoelen
1. De ontwikkeling van een
kosten effectief gezonde basis voeding gericht op
de behoefte van HIV/AIDS patiënten in de Upper-West
Region (en de twee overige noordelijke provincies).
2. De ontwikkeling van praktische
adviezen gericht op voedingsgerelateerde klachten
die worden veroorzaakt door de virus (gewichtsverlies,
verminderde eetlust, misselijkheid en overgeven, schimmelinfecties).
3. Het analyseren van de samenstelling
van lokale voedingsmiddelen en het mogelijke positieve
effect van deze producten op de gezondheid van HIV/AIDS
patiënten.
4. Het analyseren van de economische
en sociaal-culturele situatie HIV/AIDS patiënten
in de Upper-West Region (en de twee overige noordelijke
provincies).
5. Het ontwikkelen van een
praktische handleiding op het gebied van voeding en
HIV/AIDS voor HIV/AIDS patiënten in de Upper-West
(en de twee overige noordelijke provincies) gebasseerd
op subdoelen 1 t/m 4.
6. Het trainen van gezondheidsmedewerkers
(in de drie noordelijke provincies) over de essentie
en inhoud van voedingskundige begeleiding van HIV/AIDS
patiënten.
7. Het trainen van HIV/AIDS
patiënten en hun verzorgers op het gebied van
gezonde voeding in relatie tot HIV/AIDS.
Welke activiteiten/methodieken/middelen
worden binnen het project gebruikt om de beoogde doelen
te bereiken?
Een hoofdactiviteit is het ontwikkelen
van de handleiding gebasseerd op ervaringen vanuit het
werk als diëtist in de praktijk, literatuur en
informatie verkregen via interviews, observaties en
informele gesprekken met sleutelfiguren. Sleutelfiguren
zijn HIV/AIDS geïnfecteerden zelf, hun verzorgers
en professionele hulpverleners en overige personen met
kennis op het gebied van voedselbereiding, de relatie
tussen voeding en HIV/AIDS en HIV/AIDS in het algemeen.
De effectiviteit zal geëvalueerd
worden gedurende een trialperiode van 5 maanden in de
zorg en behandelingfaciliteiten voor HIV/AIDS patiënten
in Wa, Lawra en Nandom in de Upper West Region. Gebaseerd
op deze resultaten zal de uiteindelijke handleiding
aangepast en gepubliceerd worden. Aan de hand van deze
handleiding zullen gezondheidswerkers (counselors, verpleegkundige,
doctoren en voedingskundige) getraind worden om de continuïteit
van voedingsbegeleiding als onderdeel van de zorg en
behandeling van HIV/AIDS patiënten te garanderen.
Welke resultaten wilt u met
het project bereiken?
Kwalitatieve resultaten
Een adequaat samengestelde voedingsrichtlijn voor HIV/AIDS
patiënten in de noordelijke provincies is ontwikkeld.
Kwantitieve resultaten
Het implementeren van voedingskundige begeleiding door
vijftien faciliteiten in de drie noordelijke provincies
die zorg en behandeling verlenen aan AIDS patiënten
en ondervoede (AIDS) weeskinderen verlenen.
Tastbare resultaten
De productie van vijfduizend brochures voor de drie
noordelijke regios.
Beschrijf hoe u de beoogde
resultaten gaat meten
Het bezoeken van de gezondheidszorg
instellingen die deelnemen aan de trainingworkshop en
door middel van observatie, interviews en begeleiding
evalueren hoeveel instellingen de brochure implementeren
binnen de geleverde zorg en behandeling.
Worden de resultaten van het
project overgedragen?
De resultaten zullen overgedragen
worden aan de sponsoren van het project in de vorm van
een verslag iedere drie maanden en maandelijks overleg
zal plaats vinden met Andrea Smits over de gang van
zaken. Nationale en internationale organisaties werkzaam
in dit aandachtsgebied zullen een eindrapport ontvangen.
Indien mogelijk zullen de resultaten in zowel Nederland
als Ghana worden gepresenteerd.
In hoeverre is een vervolg
op het project noodzakelijk of mogelijk?
Het is noodzakelijk dat alle
regios met een hoge prevalentie HIV/AIDS voedingsbegeleiding
implementeerd als onderdeel van de zorg en behandeling.
De gepubliceerde handleiding zal zo worden ontwikkeld
dat het in praktijk toepasbaar is in alle regios.
Een mogelijk vervolgproject is het organiseren van workshops
en trainingen op grotere schaal door het gehele land.
Mogelijk worden lokale voedingsmiddelen
geïdentificeerd die mogelijk een immuunstimulerend
effect hebben of een specifieke werkzaamheid binnen
de behandeling of preventie van aan HIV/AIDS verbonden
complicaties, maar verder getest dienen te worden in
een specifieke trial.
Werkplan 2004
1.April 2004
Ontwikkeling eerste versie
handleiding gebasseerd op:
informatie verkregen via
de pre-survey (Augustus Maart 2004)
- literatuur onderzoek over
het Ghanese voedingspatroon, eetgewoontes en voeding
in relatie tot HIV/AIDS
- ervaringen op het gebied van dieetconsultatie van
HIV/AIDS patiënten in de (poli)kliniek van de
International Health Care Clinic in Accra en gedurende
huisbezoeken
- ervaring opgedaan gedurende obeservaries, interviews
en groepdiscussie met HIV/AIDS patiënten, ondervoede
(AIDS) weeskinderen en hun verzorgers gedurende vier
bezoeken aan de Upper West Region (Wa, Lawra en Nandom)
- Interviews met informanten
2. Mei Augustus
Trial periode
De handleiding zal in
praktijk gebracht worden in een trialperiode gedurende
vier maanden in de Upper-West Regio onder de HIV/AIDS
geinfecteerden die verbonden zijn aan de drie associaties
(Shalome 1, Shalome 2, Shalome 3)
- maandelijkse groepsbijeenkomst
voor de drie associaties
- individuele voedingskundige begeleiding voor 20
leden van Shalome 1 (15 volwassen / 5 kinderen) iedere
twee weken en het monitoren van veranderingen in medische,
voedingskundige en algemene conditie.
- individuele voedingskundige begeleiding voor 10
leden van Shalome 2 (7 volwassen / 3 kinderen) iedere
maand en het monitoren van veranderingen in medische,
voedingskundige en algemene conditie.
- individuele voedingskundige begeleiding voor 10
leden van Shalome 3 (7 volwassen / 3 kinderen) iedere
maand en het monitoren van veranderingen in medische,
voedingskundige en algemene conditie.
Interviews en obeservaties
van voedselbereiding en sociaal-culturele normen gedurende
huisbezoeken.
In totaal zullen 12 huisbezoeken gedaan worden; 8 leden
van Shalome 1, 2 leden van Shalome 2 en 2 leden van
Shalome 3
Bezoeken aan de markt
van Wa, Lawra en Nandom en observatie van de beschikbaarheid
van de lokale voedingsmiddelen en het analyseren van
de samenstelling en de kosten
Interviews met informanten
3. September 2004
Ontwikkeling van de uiteindelijke
versie van de handleiding
Gebasseerd op ervaringen
van de trialperiode
Aanvullende informatie
van informanten en literatuur
Ontwikkeling van een trainigsschemma
voor activiteit
4. Oktober 2004
Publicatie van de handleiding
Ontwerp van de lay-out
van de brochure
Productie van een kosten-effectieve
brochure
5. November 2004
Training workshop van
gezondheidsmedewerkers en HIV/AIDS patiënten
Het organiseren van trainingworkshops voor gezondheidszorgmedewerkers
van instellingen die zorg en behandeling bieden aan
HIV/AIDS patiënten en ondervoede (AIDS) wezen over
de essentie en inhoud van voedingskundige begeleiding.
In totaal zullen drie workshops gehouden worden; 1 in
de Upper-West Region, 1 in de Upper-East Region en 1
in de Northern Region.
6. December 2004
Supervisie van de implementatie
De gezondheidszorg instellingen
die op de workshop aanwezig waren worden bezocht voor
evaluatie en supervisie op gebied van implementatie
van de handleiding
|