handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Laatste nieuws

Nieuwsbrief nr. 12 (06.03.05)

Nieuwsbrief nr. 11 (19.12.04)

Nieuwsbrief nr. 10 (21.11.04)

Nieuwsbrief nr. 9 (03.10.04)

Nieuwsbrief nr. 8 (05.06.04)

Nieuwsbrief nr. 7 (01.05.04)

Nieuwsbrief nr. 6 (01.03.04)

Nieuwsbrief nr. 5 (23.01.04)

Nieuwsbrief nr. 4 (10.12.03)

Nieuwsbrief nr. 3 (06.11.03)

Nieuwsbrief nr. 2 (05.10.03)

Nieuwsbrief nr. 1 (21.08.03)


Verslag verblijf van Marleen in Wa

Verslag verblijf van Rene Bouwman in Wa

Stories and messages on HIV/AIDS for Radio Upper West

Interview Noordhollands Dagblad april 2004

Speelgoeduitwisselingsprojekt

Tekst lezing Cindy in Nederland april 2004


Overleg onder de mangoboom (Klik op foto's voor een vergroting)

 

Shea nut butter productie (Klik op foto voor een vergroting)

 

Speelgoeduitwisselingsprojekt Vrije School Den Haag (Klik op foto's voor een vergroting)

Nieuwsbrief nr. 8

[zaterdag 5 juni 2004]

"The Sharenut"…een bungalow vrij ver buiten het centrum in een hele vredige rustige wijk van Wa. Het onverharde weggetje dat naar de bungalow leidt, wordt bijna alleen gebruikt door de oudere vrouwen die met hun diepe rimpels, hun robuuste huid en hun gekromde rug…gebogen in hun kleurrijke wikkeldoeken de shearnoten zoeken, die de vele vogels op hun vlucht in het gras hebben laten vallen. Het is de tijd van de sheanoten…de vrucht is zoet en de noten worden gebruikt voor het maken van boter om mee te koken als om de huid te beschermen tegen de invloeden van het Afrikaanse klimaat.

De tijd van de "Sharenut" is ook aangebroken…de naam die wij aan deze plek in Wa hebben gegeven. Mocht de schaarse voorbijganger over de roestige poort heen kijken, dan zal deze zich afvragen of er daadwerkelijk iets gaande is. De hoofdbungalow is immers nog in vervallen staat en onkruid kruipt na iedere regenbui steeds verder om hoog.

Maar deze eerste maand in Wa is er al heel veel in gang gezet. Het kleine eenvoudige huisje dat zich achter de bungalow verschuilt, is opgeknapt en voldoet met de drie kamertjes, licht en meestal stromend water aan de gemakken die het comfortabel maken.

Onder de mangoboom ontmoet ik twee keer per week samen met Apollo (die mij, met zijn brede kennis op het gebied van Afrikaanse voeding en zijn handigheid in alle klussen waar ik een man en een Afrikaan voor nodig heb om ze te klaren, binnen mijn project bijstaat) een groep van vijf vrouwen en een man die allemaal leven met het HIV. En deze meetings zijn een grote doorbraak. De eerste week werd ik in Wa overvallen door de ernst van de stigma. Activiteiten op het gebied van HIV/AIDS; of dit nou voorlichting is of zorg en behandeling voor mensen die geïnfecteerd zijn, zijn minimaal en slecht enkelen die op de hoogte zijn van hun status komen regelmatig naar het ziekenhuis voor check-up. En Sister Philo, die als enige verpleegkundige in de afgelegen polikliniek van het ziekenhuis de verantwoordelijkheid heeft over deze problematiek, geeft toe dat ze naast vitamine C en Paracetemol ook nog niets anders te bieden heeft voor de vele patiënten die in Wa, waarvan de meeste een voor iedereen onzichtbaar leven leiden. Dit is een van de redenen dat de organisatie waarbinnen ik mijn project uitvoer vanaf volgende maand bijna al zijn activiteiten op de problematiek hier zal gaan richten.

De meetings ben ik gestart om de doelgroep zelf een actieve rol binnen mijn project te laten spelen. De eerste meeting begon ik met enkel een vrouw, Pep (de "president" van het lotgenotencontact dat eens per maand in het ziekenhuis samenkomt en waar de katholieke kerk tarwe, sojameel en olie verdeelt) en een zoektocht op de markt en de nabijgelegen communities heeft de groep uitgebreid tot nu al 6 personen. De angst en onzekerheid en de afstand naar de plek onder de mangoboom…is na vier meetings voor geen van hen een excuus meer. Anderhalf uur voor de afgesproken tijd zitten de meesten al voor de poort te wachten en hebben vanuit hun dorp bladeren of vruchten meegenomen om te bespreken. Met de nuttige informatie vormen deze vrouwen belangrijke teamleden binnen deze eerste fase van mijn project. Maar het mooiste is om de invloed te zien van de rust en het vertrouwen en wat de waardering met deze vrouwen doet. Hun status maakt niet dat ze niets waard zijn binnen deze samenleving en deze in totaal 8 meetings zijn de stap naar andere vormen van inkomstengeneratie waardoor zij beter voor zich zelf kunnen zorgen. Over een week zal worden begonnen met het verbouwen van groenten en pinda’s en we kijken uit naar de komst van Marleen vanuit Nederland die ze zal helpen met het maken van sieraden om te verkopen. Een eco-toeristisch natuurreservaat hier vlakbij heeft al aangeboden dit mogelijk in het assortiment van hun winkeltje op te willen nemen.

En zo proberen we het voedingsproject onderdeel te laten vormen van een geïntegreerde benadering naar een betere kwaliteit van leven op lange termijn in de ruimste zin van het woord. Het voedingsproject heeft voor mij een rode draad en bestaat uit verschillende fases. Nu nog enkel binnen de Upper West Region, maar het tweede half jaar ook in de rest van het land. En binnen Wa gebruik ik het project als een stap voor diegenen die de kracht hebben en de motivatie zich te mobiliseren voor een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen.

Een hele uitdaging hier in Wa, zowel professioneel als persoonlijk. De geïsoleerde ligging, de slechte wegen, manier van vervoer, beperkingen en de creativiteit die nodig is om je in Wa te kunnen vermaken vormen de horten en stoten van mijn inburgeringproces dat - gecombineerd met de nieuwe vrienden die ik maak, de boeiende cultuur en de avonturen die we beleven op het Afrikaanse platteland - vrij voorspoedig verloopt. En ik kijk uit naar de komst van de vrijwilligers Marleen en Rene vanuit Nederland in deze beginfase van de "Sharenut".

Het speelgoed dat gemaakt is door de kinderen van de Vrije School arriveert woensdag in Wa…een gedeelte zal hier op de "Sharenut"gebruikt worden tijdens de "Children’s Playground" dat vanaf volgende maand iedere zaterdagochtend zal plaatsvinden.

‘Aandacht voor Aids’ maakt ons mobiel….ik sta namelijk op het punt een kleine motor aan te schaffen. Gebrek aan vervoersmogelijkheden is een gigantische beperking. Dorpen liggen te ver afgelegen van Wa om te fietsen en er zijn geen trotro’s die daarheen gaan. En daarbij…op een trotro kan ik soms uren wachten. Het voedingsproject, de ontwikkeling van de "Sharenut", het doen van thuiszorg met Sister Philo aan bedlegerige patienten en het geven van voorlichtingsprogramma’s over HIV/AIDS…vervoer is essentieel en motorbikes zijn de voornaamste middelen voor vervoer hier. Volgende maand meer over deze ontwikkeling…

Groetjes,

Cindy Noordermeer.

naar boven

Lees verder over ...

Zes vragen aan Cindy over het voedingsprojekt

GhanaNeeds Foundation (Engels)

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Sponsors voedingsprojekt

Bestedingen donaties

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Fotoalbums Wa

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

Foto's speelgoeduitwisselings-project

wingslogo

Wings Of Support

undplogo

United Nations Development Programme (UNDP)

Het UNDP in Ghana

170.000 Aidswezen in Ghana: artikel op Ghanaweb.com

Site over Wa

Het actuele weer in Wa