handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Nieuwsbrief nr. 11

[zondag 19 december 2004]

 

Lighting up the clinic

Het is december en dat betekent dat er feest wordt gevierd op veel plaatsen in de wereld.

Maar wat als je net gehoord hebt dat je HIV positief bent, als je ziek in bed ligt vanwege een aan AIDS gerelateerde infectie of dat je dagelijks je zieke partner of dochter verzorgt. Deze maand staat in teken van een actie "Lighting up the Clinic", om zowel het verblijf als het werk van de mensen in de kliniek deze feestmaand en daarna te veraangenamen.

Mijn zoete Hollandse kerstherinneringen in contrast met de situatie van veel mensen hier vormt de basis van dit "Lighting up the clinic" initiatief. Een initiatief waarbinnen we de kerstwensen die hoog op het lijstje van de kliniek staan worden vervuld. Op deze manier wordt het ingezamelde geld in 2004 op een nuttige en doelgerichte manier besteed.

Aandacht voor AIDS vervult kerstwensen

Mijn collega George (sociaal werker) maakt zich zorgen om wat zich afspeelt in de hoofden van de patiënten. Maanden liggen ze soms op de afdeling voor zich uit te staren en te piekeren. Twee nieuwe kleine Sony televisies bieden nu de nodige afleiding op de vrouwen- en op de mannenslaapzaal.

Naa Ashiley heeft een speciale kerstwens (zie de link rechtsboven), maar zou het daarnaast ook erg fijn vinden als de oude versleten gordijnen en vitrages worden vervangen. De kliniek en de slaapzalen hebben dan een frissere en gezelligere uitstraling. Martha (de part-time verpleegkundige) zou blij zijn als er voldoende lakens zijn voor de bedden en dat ze ook nog passen om de matrassen. Gyfti, een van de patiënten en lid van Positive Living, is blij met deze twee wensen. Als naaister heeft zij nu wat werk om de lakens en de gordijnen in elkaar te zetten.

Rukaya (lid van Positive Living en getraind als verpleegassistent) grijpt iedere keer mis naar handdoeken, emmers en plastic onderleggers voor de bedden. Maar vanaf nu is dat ook niet meer het geval met de vrolijk gekleurde inkopen die gedaan zijn.

Mark (de apotheker) heeft kastruimte te kort en de apotheek wordt daar niet overzichtelijker van. Datzelfde geld voor de behandelkamer. De timmerman heeft er een grote klus aan. Daarbij hebben we hem ook gevraagd een houten vitrinekast te bouwen van waaruit zowel Positive Living als de Shalome Group uit Wa hun producten kunnen gaan verkopen voor inkomstenwerving.

Cletus' kerstwens kun je lezen via de link in de rechterkolom. Zijn problemen zijn talrijk en de hoge kosten die gepaard gaan met zijn conditie hangen als een donkere wolk boven zijn hoofd. Naast het bedrag dat Aandacht voor AIDS hem heeft gegeven lopen er kleine initiatieven om hem op de rails te krijgen. Om een indruk te geven van de kosten die gepaard gaan met de AIDS remmende medicatie voor mensen uit de Upper West Region, is een kostenoverzicht toegevoegd. Zie hiervoor de link in de rechterkolom.

Verder zijn er wat kleine aanschaffingen gedaan om de patiënten die komende feestdagen binnen de muren van de kliniek verblijven op te vrolijken met versiering en levensmiddelen.

Edigrant

Alle medische gegevens zijn verstuurd naar Nederland en het nu wachten op een reactie. Ondanks dat de tumor zichtbaar groeit lijkt de pijn momenteel minder en voelt Edigrant zich redelijk. Ook hij is blij met de televisie waardoor hij nu playstation kan spelen. Kijk op de website van de Amerikaanse Travis Sherer, die tijdens zijn verblijf in Ghana en nu in Amerika zich inzet voor deze jongen (zie link in de gele kolom rechts). Ook Edigrant's kerstwens van een stroere baseballcap, T-shirt of trainingsbroek zullen we vervullen.

Voedingsproject

Ondanks dat mijn aandacht uit gaat naar verschillende bezigheden, is en blijft mijn voedingsproject mijn hoofdproject. En eindelijk begint dit project vruchten af te werpen. Omdat ik niet helemaal tevreden was over het werk van de eerste kunstenaar, ben ik aan de slag gegaan met een professionelere illustrator. En de illustraties voor de eerste brochure over gezonde leefstijl zijn eerlijk waar schitterend. De inhoud van de tweede brochure met voedingsadviezen is zo goed als af en dezelfde illustrator gaat hier ook mee aan de slag. Vanwege de kerstdagen hoop ik dat zo half januari de eerste duizend exemplaren van de eerste brochure van de pers rollen.

Aandacht voor AIDS in 2005

De grenzeloze inzet en toewijding van mijn neef en web-designer Remco Kalf, de adviezen, steun en motivatie van mijn allerbeste vriend in Ghana Apollo Panou en de bijdrage van mijn trouwe lezers en donateurs…ik wil jullie allemaal ontzettend bedanken.

Samen met al mijn indrukwekkende, leerzame, moeilijke en hartverwarmende ervaringen van het afgelopen anderhalf jaar heeft dit ertoe geleid dat Aandacht voor AIDS een stevig fundament heeft gekregen. Een fundament van waaruit ook het komende jaar op een effectieve manier steun geleverd kan worden aan mensen die dat het hardste nodig hebben. Op welke manier dat precies vorm zal gaan krijgen is nog niet duidelijk en hangt af van de vervolgstappen die ik zal gaan nemen na het eindigen van mijn hoofdproject komend voorjaar. Zoals jullie gewend zijn zullen de ontwikkelingen op de website te lezen zijn.

Ik hoop dat Aandacht voor AIDS ook het komende jaar onder jullie aandacht blijft!

Fijne kerstdagen en de allerbeste wensen voor 2005 toegewenst,

Groetjes, Cindy Noordermeer.

naar boven

Lees verder over ...

Kerstwens Naa Ashiley voor 2005

Portret en kerstwens van Cletus voor 2005

Portret van Edigrant

Kostenoverzicht behandeling met Anti Retrovirale Middelen (Engels)

Nieuwsbrief van de kliniek - december 2004 (download in pdf formaat. Te bekijken met Acrobat Reader)

Supportgroup Positive Living

Supportgroup Positive Living - stand van zaken november 2004

'Positive Living' Association (Engels)

Portretten van patiënten

Bestedingen donaties

"About the International Health Care Center", door Naa Shiley Vanderpuye

Impressies uit de kliniek

De doelen van de Actie om de situatie in de kliniek te verbeteren

De ambulance die de kliniek nodig heeft

De medicijnen en voedings-supplementen die de kliniek nodig heeft

De disposables die de kliniek nodig heeft

Waar de kliniek zich precies in Accra bevindt

Fotoalbum kliniek

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

Weblog van Travis Sherer, een Amerikaanse vrijwilliger in de kliniek

Verhaal van Edigrant op de site van WAAF

West African Aids Foundation (WAAF)

170.000 Aidswezen in Ghana: artikel op Ghanaweb.com

Site over Wa

Het actuele weer in Wa