handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Nieuwsbrief nr. 5

[vrijdag 23 januari 2004]

Een vakantie vol onverwachtse wendingen en in Noord Ghana het nieuwe jaar ingeluid met lokaal gierstenbier…een voorproefje op de avonturen die mij het komende jaar weer te wachten staan, nu ik mijn project ga uitvoeren in een van Ghana’s meest noordelijke uithoeken.

Mijn vakantie in vogelvlucht

De mogelijkheid om te reizen is een van de grootste rijkdommen die ik mij kan voorstellen. Samen met mijn Ghanese reisgenoot die de Franse en een groot aantal lokale talen vloeiend spreekt heb ik het gevoel twee weken in de huiskamer van West Afrika geweest te zijn.

Geen toeristische hotspots, maar met name deelgenomen aan het Afrikaanse lokale en sociale leven. Benin…het land op een voetstuk van voodoo en traditie. Togo…dat al ruim 30 jaar lijdt onder dictatoriaal bewind. Ondanks dat beide landen veel armer zijn dan Ghana, vielen een aantal aspecten mij direct op. Naast de sterke aanwezigheid van de eigen traditionele cultuur, wordt er meer aandacht besteed aan details…een overgebleven eigenschap uit de Franse koloniale tijd. Meer aandacht voor de maaltijden, muziek, betere wegen met minder open riolen en de welgestelde picknicken en jeux de boulen op schone stranden. Maar het contrast met het Noorden is groot. Daar is het arm, droog en dor en hele gebieden in Togo herinner ik mij als vergeten niemandsland.

Hier in het noorden waren de voornaamste ingrediënten van onze trip uren wachten in de droge lucht van de harmattan op gammele propvolle peugeoetjes en renaultjes die ons van de ene uithoek naar de andere half verlaten grenspost zouden brengen. En als dan uiteindelijk het langverwachte ondefineerbare transportmiddel aanstalten maakte om te vertrekken, had ik nog het gevoel weggerukt te worden uit een boeiende film waar alle aspecten van het Afrikaanse leven in de sub-sahara samen komen. Het bezoek aan Tamale, nadat ik daar ruim 4,5 jaar geleden ben weg gegaan, was leuk en onwerkelijk om daar weer rond te lopen. Maar het voelde als een bevestiging dat ik mij in het Noorden van Ghana meer thuis voel dan in in de grote stad Accra.

Voor uitgebreidere reisverhalen, klik op de link 'Reisimpressies' rechtsboven.

De kliniek

Aids in Afrika…de vele aspecten hiervan heb ik de afgelopen 5 maanden in de kliniek ervaren. De massale aandacht op het gebied van preventie en bewustwording, de in praktijk beperkte bereidheid tot het doen van een HIV-test en het aanpassen van sexueel gedrag, de stigma en de schrijnende gevolgen voor degene die daadwerkelijk geïnfecteerd zijn, het tekort aan geld en middelen om gerichte medicatie en basiszorg te garanderen…en de zoete en zure happen van de appel in de kliniek. Een kliniek die potentie heeft voor de toekomst en die in een half jaar tijd stappen voorwaarts heeft gemaakt. In deze periode heb ik kennis gemaakt met het AIDS probleem in de grootste zin van het woord. Ik heb het probleem soms als een baksteen in mijn maag gevoeld. Het hoge sterftecijfer onder de opgenomen patiënten, de jonge kindjes zonder toekomst, de problemen die voor de patiënten soms niet te overzien zijn. Een bijzonder periode wat voor mij de perfecte oriëntatie is geweest om in te zien op welke manier mijn persoonlijkheid en professionele achtergrond het beste tot zijn recht komen.

Nieuwe plannen

In samenspraak met de kliniek heb ik besloten mijn project ("The development of a nutritional guideline for people living with HIV/AIDS and the training of healthworkers on nutrition as part of the treatment for HIV/AIDS") in samenwerking met Ghana Needs Foundation uit te voeren in de de Upper West, een noordelijke provincie van Ghana. Mijn toekomstige woonplaats Wa ligt op slechts 700 kilometer afstand, maar het kost 16 uur om er te komen. Naast de erbarmelijke staat van de weg en de slechte bereikbaarheid, zijn droogte, armoede en ondervoeding de ongemakken die dit gebied teisteren. Verbaasd en ook wel geschokt was ik toen ik deze provincie afgelopen maand bezocht. In vergelijking met Tamale, waar de afgelopen 4 jaar tijd zienbare stappen voorwaarts zijn gemaakt, bevindt dit gebied zich volgens mij jaar in jaar uit op het zelfde level. Ghana Needs Foundation is één van de weinige NGO’s die vanuit hier actief is en de drie associaties voor AIDS-patiënten en AIDS-weeskinderen in de omliggende omgeving bieden voor mij de perfecte setting om mijn onderzoek uit te voeren. Het is de bedoeling dat ik ongeveer 40 patiënten en kinderen gedurende 4 maanden ga begeleiden en de effecten van de voedingsbegeleiding ga registreren. In dit gebied, waar het Afrikaanse leven nog basaal en traditioneel is en de noodzaak voor hulp groot, denk ik mij beter te kunnen focussen en concentreren. Ik verheug mij erop de drukke metropool Accra achter mij te laten en op mijn fietsie door het rode savannezand van community naar community te trappen.

Wat ik precies ga doen staat beschreven in de mijn projektvoorstel (zie de link rechtsboven) en kun je nalezen onder de nieuwe kop 'Voedingsprojekt' in de navigatiebalk.. Maar omdat op hoger niveau ook onze stem wordt gehoord en interesse onstaat voor het project, kan de inhoud in overleg met (inter)nationale organisaties nog worden aangepast.

De Actie

Tijdens mijn bezoek aan Wa en omgeving maakte de gedachte aan het nog beschikbare budget van de actie mij ontzettend blij. Het opvang- en rehabilitatiecentrum voor ondervoede AIDS weeskinderen, waarvan de 15 kinderen een groot aantal klassieke ondervoedingsvormen als kwashiorkor en marasmus heeft, is nodig aan renovatie toe. De eerste stap zal zijn alle ramen en deuren van nieuwe horren voorzien, om de toch al kwetsbare kinderen te beschermen tegen de malariamug. En financiële steun voor het opstarten van inkomstengenerende projecten kan verandering brengen in de afhankelijke positie van de patiënten. Ik ben blij met de tijd die ik heb om in mijn ogen de beste besteding te vinden. En zodra ik in Wa gehuisvest ben, dat naar verwachting vanaf maart zo zal zijn, zal ik hier meer inzicht in krijgen.

Dit was het voor deze maand…nogmaals 1000 maal dank voor alle uiteenlopende reacties via de e-mail en de gulle giften die nog steeds binnen komen.

Lieve groetjes, Cindy.

naar boven

Lees verder over ...

Reisimpressies

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Proposal Nutritional Guidelines for People living with HIV/AIDS (Engels)

Bestedingen donaties

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

Site over Wa

Het actuele weer in Wa

 

 

West African Aids Foundation (WAAF)