handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Nieuwsbrief nr. 10

[zondag 21 november 2004]

Wa en Accra…een wereld van uitersten. Waar mensen in Wa vechten voor hun basale medicatie, een doktersadvies of een schouder om op te steunen. Waar de stigma en onwetendheid zo groot is dat, als je weet wat er zich onder het oppervlak afspeelt, het is alsof je de wereld met andere ogen aanschouwt.

De kliniek in Accra is een plek waar de mensen in de Upper-West momenteel alleen nog maar van kunnen dromen. Een multidisciplinaire benadering, een mogelijkheid voor begeleiding op Anti Retrovirale Middelen (in de volksmond AIDS-remmers genoemd), een groeiende patiëntenassociatie 'Positive Living' en aandacht en begrip…Ondanks dat een HIV positieve status voor iedereen nog vaak een persoonlijk drama is, zijn de mogelijkheden stukken beter.

De kliniek

Het is erg inspirerend om de stappen te zien die de kliniek heeft gezet en kroon op het werk van de arts Naa Ashiley Vanderpuye. Positive Living, de associatie die door verschillende reden ontzettend moeilijk van de grond kwam, heeft nu wekelijkse bijeenkomsten en telt al meer dan 25 leden. Zie de links in de rechterkolom voor meer achtergrondinformatie over deze supportgroup (die is opgericht met de steun van de actie 'Aandacht voor Aids') en een update met de stand van zaken op dit moment. Ruim 40 patiënten heeft Naa Ashiley kunnen begeleiden naar Anti Retrovirale Middelen (waarvoor ze samenwerkt met een overheidsziekenhuis) en het is verbazingwekkend om de zieke patiënten van vorig jaar nu sterker, fitter en positief ingesteld te zien. Een drietal patiënten en leden van Positive Living zijn nu getraind als verpleeghulpen en doen hand- en spandiensten (eenvoudige medische handelingen, koken, patiënten vervoer etc.). Naast een multidisciplinair team is er ook een internationaal karakter omdat naast het Ghanese personeel, de Belgische fysiotherapeute Positive Living in beweging zet en de bedlegerige patienten behandelt, de Noorse de apotheek op orde brengt, en de Amerikaanse studenten actief betrokken zijn bij projecten van de NGO, zoals de organisatie van het World AIDS Concert.

Met regelmaat wordt de kliniek verblijd met bezoekers van heinde en verre en zo stonden we afgelopen week ook op de agenda van de Nederlandse Minister van Ontwikkelingssamenwerking: Agnes van Ardenne. Zondag 7 november kwam zij hoogstpersoonlijk langs. De kliniek was spik en span en onder de boom werd ze ontvangen door Naa Ashiley en Eddie natuurlijk, een aantal personeelsleden en Positive Living. Het was leuk en ik weet zeker dat het indruk op haar heeft gemaakt. Het blijkt dat er vanuit de Nederlandse overheid interesse is voor privé-ondernemingen in ontwikkelingslanden. Een hoger bezoek kan je vanuit Nederland niet ontvangen en voor Naa Ashiley een eer op haar werk. Ze waren erg geïnteresseerd in de Positive Living Associatie en heb natuurlijk ook mijn website doorgegeven waar meer op staat vermeld. Toen de dikke mercedessen de oprit afreden dansten we met het personeel en wat patiënten ons eigen feestje. In het dagboek dat de minister bijhoudt op internet, kun je haar indrukken van die dag nalezen. Zie de link in de gele rechterkolom.

Het project

Het is een verademing om een functionerend en gemotiveerd medisch systeem te hebben om mijn project uit te voeren. Met mijn budget ben ik in staat om naast de voedingsbrochure ook versies uit te brengen op het gebied van leefstijl zoals mogelijk persoonlijke hygiëne en beweging. Momenteel is een algemene brochure omtrent Positive Living (leefstijl) en Healthy Eating in een vergevorderd stadium. En beginnen we komende week met Razac, een nog vrij onontdekte jonge kunstenaar, aan de illustraties om de brochures toegankelijk te maken voor iedereen. Ben benieuwd.

Edigrant

Bijna iedere patiënt heeft een aangrijpend verhaal, maar Edigrant (zie foto links) houdt menigeen bezig. Een jongen van net 15 jaar die HIV positief is vanaf zijn geboorte. Zijn moeder is overleden en zijn vader is onbekend. Een akelige tumor is zijn hoofd heeft zijn ene oog doen verdwijnen en tast zijn andere oog ook aan. Het veroorzaakt een grote ontsteking rond zijn kaak en oor en de pijn is ondragelijk. En mensen…dit is echt triest. Opgegeven door alle andere klinieken in Ghana is hij hier zijn tijd aan het uitzingen en kan Naa Ashiley enkel de wond schoon houden en de pijn iets verzachten. Edigrant is een actieve en leergierige jongen. Iedereen is gek op hem. Werk je achter de computer dan komt hij bij je zitten, want hij wil het graag leren en vroeg om een voetbal zodat hij wat kan bewegen. Maar iedere dag wordt hij stiller en zit met zijn hoofd in zijn handen…de pijn is soms ondragelijk en weet hij bij God niet wat te doen.

Medische mogelijkheden schieten hier te kort en via verschillende wegen wordt advies ingewonnen. Dus ook via deze site proberen we de aandacht te vragen van artsen die deze tumor eerder onder ogen hebben gezien en wat normaliter behandelingsmogelijkheden zijn. Denk je iets te kunnen betekenen voor Edigrant, financieel of in de sfeer van contacten in de medische wereld, neem dan contact met mij op. Meer medische gegevens en foto’s zijn via mij verkrijgbaar.

Lees het verhaal van Edigrant (in het Engels) via de link in de rechterkolom bovenin. Op haar bezoek in de kliniek heeft ook minister van Ardenne Edigrant ontmoet. Zie hiervoor haar persoonlijke dagboek via de link in de gele kolom rechts. Het verhaal van Edigrant is behalve op deze site, ook na te lezen op de site van WAAF (zie link in gele kolom).

Wa

Het Beads (kralen-) Project in Wa is overgedragen aan de Catholic Diocese en wekelijks komen de vrouwen bijeen om het werk voort te zetten. De komende maanden zal duidelijk worden in welke richting dit programma zich ontwikkelt. Via Aandacht voor AIDS hebben we voor 12 kinderen, waarvan de vader en/of moeder aan AIDS is overleden, schoolgeld, schoolboeken en voor een aantal de benodigde tafel en stoel bekostigd voor dit jaar.

De motor die via Aandacht voor AIDS is aangeschaft is momenteel in Accra. We inventariseren op welke manier de motor het beste tot zijn recht komt en hierover in de volgende nieuwsbrief meer. De noodzaak de motor van Wa naar Accra te rijden was een geweldige vierdaagse ervaring door afgelegen gebieden, van pijnlijke billen op slechte wegen tot avontuurlijke nachten in lemen dorpjes. Een kopie van mijn schitterende reis door Burkina Faso een paar maanden geleden.

Tot volgende maand!

Groetjes, Cindy Noordermeer.

naar boven

Lees verder over ...

Portret van Edigrant

Supportgroup Positive Living

Supportgroup Positive Living - stand van zaken november 2004

'Positive Living' Association (Engels)

Portretten van patiënten

Bestedingen donaties

"About the International Health Care Center", door Naa Shiley Vanderpuye

Impressies uit de kliniek

De doelen van de Actie om de situatie in de kliniek te verbeteren

De ambulance die de kliniek nodig heeft

De medicijnen en voedings-supplementen die de kliniek nodig heeft

De disposables die de kliniek nodig heeft

Waar de kliniek zich precies in Accra bevindt

Fotoalbum kliniek

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links
vanardenne

Dagboek minister van Ardenne zondag 7 november 2004

Verhaal van Edigrant op de site van WAAF

West African Aids Foundation (WAAF)

170.000 Aidswezen in Ghana: artikel op Ghanaweb.com

Site over Wa

Het actuele weer in Wa