handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De Actie

Bestedingen donaties november - december 2003

 

Hieronder staan de bestedingen van november tot en met december 2003. Voor de nieuwste bestedingen, klik op de link 'Bestedingen donaties' aan de linkerkant.


[Vervolgbericht van 20 september 2003]

We hebben een algemene pot gemaakt met 15 Euro, waarover ik al eerder berichtte: zie de link naar de eerdere bestedingen rechtsboven. Uit deze pot zijn de volgende bestedingen gedaan:

Er is een patiënt opgenomen die helemaal niets heeft meegenomen. Heb zeep, tandpasta en een tandenborstel gekocht. Kosten: 2 euro.

Mister Kwame Samuel (zie de link naar zijn portret rechts) vroeg continue om een klok. Om de patiënten een beetje een idee van dagritme te geven hebben ik een klok gekocht met batterijen. Kosten: 2,50 euro.

Bij het Food Research Institute heb ik een overzicht gevonden van de exacte samenstelling van de Ghanese locale voedingsmiddelen. Iets wat ik als diëtist echt nodig heb om de voedingswaarde van de gerechten in te kunnen schatten. Kosten: 3 euro.


[Berichten van november/december 2003]

Home visits

Twee zondagen en een zaterdag heb ik besteed aan huisbezoeken. Transport voor mij zelf en voor Veronica (Voor haar portret zie de links aan de rechterkant) en fruit, brood en rijst om niet met lege handen aan te komen, heeft mij in totaal 7 euro gekost.

Een goede combinatie

Ik heb iemand nodig die mij alles kan vertellen over de samenstelling en prijzen van de producten van de markt en Veronica heeft alle tijd van de wereld en wil dolgraag een klein beetje geld verdienen om weer eten voor haarzelf te kunnen kopen. Zij heeft mij alle hoeken van de Madina market laten zien en ik heb haar voor al nuttige informatie 3 euro betaald.

Dieetconsulten

Om mijn werk uit te kunnen voeren heb ik een aantal kleine dingen aangeschaft:

Notebook
Een notebook om te registreren welke patiënten ik zie en wanneer. Kosten: 1,20 euro.

Voedingsamamnese formulieren
Voor registratie en behandeling van patiënten heb ik zo mijn formulieren nodig. Heb deze op de computer gemaakt en een stapel kopietjes van gemaakt voor 3 euro.

Wegen en meten
We hebben een gewone weegschaal op de kop kunnen tikken…alleen nu nog een meetmethode voor lichaamslengte. Ik heb daar een centimeterlint voor gevonden, kosten: 80 eurocent

Maatschalen
"I eat small small fufu with some stew and at times some bread". De exacte hoeveelheid inschatten van wat een patiënt eet is lastig. Nu heb ik Ghanese opscheplepels, bordjes en bakjes als voorbeeldmaat gekocht zodat patiënten kunnen aanwijzen hoeveel zij ongeveer eten. Kosten: 2 euro.

Recreatieruimte/kantoor 'Positive Living'

De recreatieruimte wordt multifunctioneel. Het wordt nu ook gebruikt als kantoor voor de supportgroep 'Positive Living' (Voor meer informatie zie de link over Positive Living aan de rechterkant). Een tweedehands bureau en stoelen hebben we gekocht. Totale kosten: 20 euro.

Medicatie voor het redden van een leven

Over het algemeen besteed ik het geld van de actie niet aan medicatie. Maar er zijn situaties waarin ik deze criteria naast mij neer leg…vooral als het om een jong mensenleven gaat…

Het 4-jarig jongetje Kofi uit een klein dorp buiten Accra zijn wij tegengekomen tijdens een voorlichtingsprogramma in de Volta region. Dit jongetje had een gevaarlijke infectie aan zijn been (staphylococcus scalded skin infection) en wij hebben de ouders gelijk geadviseerd naar het ziekenhuis te gaan. Maar volgens de ouders hadden zij dit al meerder malen gedaan, zonder resultaat. Het been was ruim twee keer de gewone dikte, de huid gebarsten en de teelballen zo opgezet…de infectie breide zich dus uit naar de rest van zijn lichaam. We hebben hem meegenomen naar de kliniek en behandeld met medicatie. De ouders hadden geen rode cent. Totale kosten: 45 euro.

Meningitis, komt veel voor in Ghana. Behandel je het niet dan overlijd je er onherroepelijk aan. Deze jonge HIV positieve moeder van 28 jaar was te jong en eigenlijk te sterk om ons te verlaten. Maar de behandeling van Meningitis is ontzettend duur en voor haar niet op te brengen. Gezien haar verder sterke lichamelijke conditie hebben wij haar behandeld, met goed resultaat. Kosten medicatie voor 10 dagen: 75 euro.

Zonder geld geen mortuarium

Soms worden patiënten simpelweg bij ons gedumpt. De familie weet dan niet meer wat ze aan moeten met hun HIV positieve dochter die zij tot een comateuze toestand in een hutje hebben gehouden. Als ze dan helemaal niet meer reageert en het uitgemergelde lichaam ‘shaked’, denken zij eraan naar de kliniek te gaan. En voor je het weet zijn ze verdwenen, zonder spullen of geld achter te laten. En deze patiënt in kwestie overleed dezelfde dag.
De familie was onbereikbaar en na ongeveer zes uur zat er voor ons niets anders op het lichaam dat begon te ruiken naar het mortuarium te vervoeren. Taxi’s vragen ridicule prijzen van 15 euro, standaard kosten mortuarium: 25 euro, en omkopen personeel…want het mortuarium was "vol" : 8 euro…totale kosten: 48 euro.

Dit soort ervaringen heeft ons wijzer gemaakt…er zijn nu financiële verplichtingen aan het verblijf van patiënten, want de kliniek kan het anders helemaal niet rooien.

Structurele huisvesting voor een patiënt

Met je drie kinderen op straat slapen. Dat is een van de patiënten overkomen die door de ziekte zijn vrouw en daarna zijn baan is verloren. Geen geld voor de huur. Maar hij heeft een kamer gevonden voor 4 euro per maand en dat kan hij wel opbrengen. Maar hij moest een eenmalig bedrag betalen van 100 euro. Daarvoor heeft hij zijn laatste materiële bezit verkocht…zijn TV voor 50 euro, een vriend kon hem 18 euro betalen en ik heb de resterende 32 euro bijgelegd. Totale kosten: 32 euro.


[Bericht van 12 november 2003]

Verf verf en nog eens verf:

Het afgelopen jaar heeft de Barclaysbank WAAF en de kliniek gesponsord. En het is dan heel gebruikelijk om na afloop een presentatie te organiseren en een evaluatie te geven over de bestedingen. En voor zo’n presenatie in Ghana wordt Jan en Alleman uitgenodigd en met name ook krant, televisie en radio om bekendheid te geven aan de donateur. Dus woensdag 22 oktober was de grote dag. Een goede stok achter de deur om de hele schoonmaak en opknapbeurt door te voeren. Veel muren waren vies en beschadigd. En een frisse kleur verandert de hele sfeer. En het belangrijkste: de Barclaysbank komt ook dit jaar waarschijnlijk weer over de brug met een donatie voor de kliniek.

Dus in totaal is 60 euro besteed aan blikken verf, kwasten, terpentine, schoonmaak- en ontsmettingsmiddel. Een berenklus, maar zeker de moeite waard.

‘Positive Living’:

De opstart van Supportgroup ‘Positive Living’. Om bestaansrecht te hebben en een bankrekening te kunnen openen dient een vereniging of stichting geregistreerd te worden. Voor meer informatie zie de link ‘Supportgroup Positive Living’ rechtsboven.
Registratiekosten: 120 euro. Het besteedde bedrag is afgerond naar 150 euro om briefpapier en identiteitskaarten te maken.

Internet:

Voor het specifieke project omtrent voeding en AIDS (zie link rechtsboven) heb ik het gebruik van internet nodig. En dan internet wat een beetje snel en betrouwbaar is om te kunnen onderzoeken wat er in de rest van Afrika op het gebied van voeding en AIDS is ontwikkeld. Ook het onderhouden van de website en met name het beantwoorden van de e-mails die te maken hebben met de actie* en de kliniek doe ik op eigen kosten. En vanwege mijn werk en verblijf hier in Ghana op vrijwillige basis beperk ik het gebruik van internet. Maar momenteel zie ik het als noodzakelijk meer tijd te besteden achter internet omdat het vruchten afwerpt.
Voor werkgericht internetgebruik heb ik deze keer een account aangemaakt en opgewaardeerd voor 10 uur. Kosten tegoed 10 uur internetgebruik: 10 euro.

* contacten leggen om medische spullen gedoneerd te krijgen en vervoer naar Ghana te regelen via verschillende organisaties.

naar boven

Lees verder over ...

Bestedingen donaties december 2003 - mei 2004

Bestedingen donaties november - december 2003

Bestedingen donaties augustus - oktober 2003

 

Dankwoord voor de lezers en donateurs van Aandacht voor Aids

Portret van Kwame Samuel

Portret van Veronica

Vervolgportret 1 van Veronica

Vervolgportret 2 van Veronica

Vervolgportret 3 van Veronica

Vervolgportret 4 van Veronica

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Proposal Nutritional Guidelines for People living with HIV/AIDS (Engels)

Supportgroup Positive Living

Fotoalbum kliniek

WWW links

West African Aids Foundation (WAAF)