handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De Actie

Bestedingen donaties augustus - oktober 2003

 

Hieronder staan de bestedingen van augustus tot en met oktober 2003. Voor de nieuwste bestedingen, klik op de link 'Bestedingen donaties' aan de linkerkant.


[Bericht van 20 september 2003]

We hebben een algemene pot gemaakt met 15 Euro. Er zijn zoveel situaties waarin wij allemaal geld uit onze broekzak halen op de patiënten een beetje te helpen:

Vrijdagavond…en er hangt een bedrukte stemming in de kliniek. Een jonge vrouw is gisterenavond overleden en het lijkt wel of iedereen wat achteruit gaat. Heb geld gegeven om voor iedereen wat drinken te halen. (Kosten: 1 Euro)

Moeder en haar ondervoede kindje zijn beide geïnfecteerd. Ze komen bijna wekenlijks voor controle en behandeling. Het vervoer naar de kliniek kan de moeder wel betalen, maar als ze daarna platzak is geven wij geld voor de trotro terug. (Kosten: 30 Eurocent).

Medicijnen zijn alleen gratis voor HIV/Aids patiënten. Voor algemene patiënten die hier ook wel komen worden de medicijnen gewoon verkocht. Om de administratie bij te houden heb ik een kasboek gekocht en pennen. (Totale kosten: 2 euro).

Driezakjes met bijvoeding van mais en sojabonen. Handig om in huis te hebben om mee te geven als een moeder met ondervoed kindje komt. (Kosten: 30 Eurocent).

Vijf jaar en geïnfecteerd. Vader en moeder zijn overleden en oma draagt zorg voor hem. Maar oma had van de week geen geld voor de medicijnen die dit jongetje echt nodig had voor een infectie. (Kosten: 4 euro)


[Bericht van 11 september 2003]

Net een echt feestje met cola en koekjes, waar iedereen - hoe ziek ook - verzot op is. De recreatieruimte, die we bij nader inzien de woonkamer gaan noemen, is klaar voor gebruik. De kleurige kussens van de meubels hebben we met plastic hoezen verpakt, zodat we ze schoon kunnen houden. En de verse bloemen uit de tuin, de radio van Naa Ashiley en de tijdschriften maken het echt een gezellige ruimte. Op de twee patiënten na die in erg slechte conditie zijn, was iedereen erbij. Nu nog een bordje op de deur en iets bedenken hoe de patiënten zelf een eigen karakter kunnen geven aan de inrichting .(Totale kosten Cola en koekjes: 1 euro).


[Bericht van 8 september 2003]

Nog geen 5 kilometer hier vandaan, maar het lijkt ver weg met al die traffic jam. Er zijn hier in de buurt twee plekken waar bamboe en rieten meubels worden gemaakt en verkocht. Harry, de apotheker, hebben wij voor laten gaan om over de prijs te laten onderhandelen. Naa Ashiley is niet 100% Ghanees en door haar lichte huidskleur zal het waarschijnlijk ook niet lukken een goede prijs te krijgen. Over mij maar niet te spreken…een bamboe tweezitter, twee stoelen en een tafel is het geworden. Twee keer gereden met de jeep om alle meubels mee te krijgen. (Totale kosten: 60 Euro meubels, 6 Euro benzine).


[Bericht van 28 augustus 2003]

Wouw, de eerste muur is blauw. En het is de bedoeling dat de andere muur creme wordt. Een gedeelte van een slaapzaal willen we inrichten als een ontspanningsruimte. Van het een komt dus het ander. Maar een ontspanningsruimte is een goed project. We streven ernaar dat hier een atmosfeer wordt gecreëerd waar de patiënten zich op hun gemak voelen, waar ze tot rust komen en waar ze aandacht krijgen. Deze aspecten zijn voor iemand met Aids buiten de muren van de kliniek ver te zoeken. (Totale kosten verf en kwasten: 8,20 Euro)


[Bericht van 26 augustus 2003]

Er zijn nu zeven patiënten en ze liggen de hele dag in hun bed...genoeg tijd om zich suf te piekeren. Degenen die lichamelijk wat opknappen zouden we graag wat afleiding willen bieden. Ik heb daarom het bordspel Ludo en Snakes and Ladders en twee spellen kaarten op de markt gekocht. (Totale kosten: 2,30 Euro)


[Bericht van 22 augustus 2003]

Iedere keer als we iets willen schoonmaken, en dat is in een kliniek nou eenmaal hard nodig, is het een zoektocht naar iets wat op een emmer en een doek lijkt. Maar toen ik het vandaag niet kon vinden ben ik naar de markt gegaan en heb emmers, doeken en zeep gekocht. (Totale kosten: 3,20 Euro)


[Bericht van 18 augustus 2003]


Al een heel bedrag is opgehaald en hier in Ghana kunnen wij daar heel veel mee doen. Zoals ik vaker heb vermeld is er een tekort aan heel veel dingen om de hele kliniek op rolletjes te laten functioneren en zijn er heel veel nuttige dingen om het geld aan te besteden. Maar omdat geld maar één keer uitgegeven kan worden, wil ik over grote bestedingen eerst kritisch nadenken en daar ook de tijd voor nemen.

Een belangrijk criterium is het blijvende resultaat dat met de besteding gepaard moet gaan. Medicijnen, voeding(supplementen) en disposables zijn nodig…maar zijn van korte duur. Andere creatieve constructies zullen we gaan bedenken om de beschikbaarheid van deze producten te kunnen blijven garanderen. Heb je een suggestie…laat het mij weten.

Een doel dat hier wel boven aan het lijstje staat is de inrichting van een laboratorium. Je kunt hier meer over lezen via de link 'Doelen Actie' linksboven.

Concrete bestedingen zijn dus nog niet gedaan. Maar het ingezamelde bedrag geeft ons hier zo’n rijk gevoel. Niet alleen financieel gezien, maar ook het rijke gevoel dat veel mensen in Nederland de kliniek een warm hart toedragen.

naar boven

Lees verder over ...

Bestedingen donaties december 2003 - mei 2004

Bestedingen donaties november - december 2003

Bestedingen donaties augustus - oktober 2003

 

Dankwoord voor de lezers en donateurs van Aandacht voor Aids

Fotoalbum kliniek

WWW links

West African Aids Foundation (WAAF)