Ampesi met Alefu stew
(aardappel met geurige spinaziesaus)
Ingrediënten (voor
twee personen)
2 tenen knoflook
1 stukje gember (circa 1 cm in lengte)
1 madam jeanet of 1 groene of rode peper (in
Ghana sweet green or red pepper)
curry of gemalen kardemom naar smaak (in Ghana
specerijen waar ik je met de naam niet mee zal lastig
vallen)
1 rode ui
2 verse tomaten of 1 eetlepel tomatenpuree
2 volle handen verse spinazie (in Ghana alefu,
cassava bladeren, pompoenbladeren, peperplantbladeren
of bijna al de andere tientallen soorten)
2 volle theelepels pompoenpitten, pijnboompitten
(in Ghana agushie of nirhi
of zonnebloempitten of amandelen)
1 eetlepel roomboter of olijfolie (in Ghana shea
nutbutter of rode palmolie)
zout naar smaak
Bereiding:
Hak de knoflook, de gember en
de peper fijn. Snij de uien en de tomaten in partjes.
Was de spinazie en hak de spinazie grof. Stamp de zaden
of pitten fijn of koop de kant en klare gehakte amandelen.
Verhit de olie of boter en fruit
de knoflook, gember, peper, overige specerijen samen
met de uien gedurende 2 minuten. Voeg de tomaten, de
spinazie en zout toe. Roer de ingrediënten samen
en voeg een scheutje water toe. Voeg de gemalen zaden,
pitten of amandelen toe. Laat het geheel onder af en
toe roeren op laag vuur 5 minuten pruttelen.
Eet de spinazie met (gemengde,
wilde, witte of zilvervlies) rijst, gekookte aardappel
of cassave
want yam is waarschijnlijk moeilijk
te krijgen.
Eet smakelijk!
|