De keuken van Wa
Je komt er haast niet onderuit:
woon je in Wa, dan eet je "biologisch" dynamisch
en meestal vegetarisch ook. De voedingsmiddelen haal
je op de markt of groeien onverwacht in je eigen tuin.
Hieronder volgt een overzicht van de ingrediënten
die in de culinaire keuken van Wa worden gebruikt.
Met de ingrediënten
zijn heerlijke, gezonde recepten te bereiden, zoals
blijkt uit de recepten die je in de rechterkolom kunt
aanklikken. Ik heb ze zo geschreven, dat ze uitstekend
in de Nederlandse keuken kunnen worden bereid. Met een
beetje aanpassing breng je zo de Afrikaanse geuren en
smaken in je eigen huis!
Het plan is om iedere maand een
nieuw recept 'uit de keuken van Wa' te plaatsen.
De ingrediënten uit de
keuken van Wa
Groenten:
En dan denken wij met onze spinazie,
andijvie en kool veel bladgroenten te hebben in nederland
maar
vergeleken met wat er in de keuken in Wa wordt gebruikt,
stelt dat natuurlijk niet zoveel voor. Bladgroenten
zijn hier de meest gegeten groenten, meestal verwerkt
in een soep. Ze worden verbouwd op het land of in de
groentetuin, gevonden in de wildernis of gekocht op
de markt.
De verschillende bladgroenten
op een rij:
Alefu
Cocoyam leaves
Cassava leaves
Baobab leaves
Pumpkin leaves
Garden egg leaves
Sweet potato leaves
Beans leaves
Blue berry leaves
Pepper leaves
Agushi leaves
Onion leaves
Local cucumber leaves
Konchiri
Bere
Ayoyo
Salompla
Voga
Jon boro
Anu kuon
Spinach
Boabab vruchten en zaden
Naast deze bladgroenten worden
de volgende andere groenten gegeten:
Okra (gedroogd of vers)
Tomaten (vers of gedroogd)
Uien (rode uienen en lente uitjes)
Garden eggs (kleine ronde witte en gele aubergines)
Af en toe kool, wortelen, komkommer en pompoen
Knollen:
Yam
(Sweet potato, cassava en cocoyam meer in het zuiden)
Kokonte (gedroogde cassava)
Tarwe, rijst e.d:
Gierst en sorghum (millet en
quineau corn)
Mais
Rijst
Tarwe
Bonen:
Witte, bruine en gele bonen
Bambara beans
Soya bonen
Noten:
Pindas en tijgernoten
Agushie, Baobab en meloen en pompoenzaden
Fruit:
Mango en watermeloen
Avocado
Pora
Soort rode kersen (songbrena)
(Sinaasappel, bananen, ananas en papaya meer in het
zuiden)
Kruiden:
Knoflook
Gember
Peper
Lokale magi gemaakt van gefrementeerde agushi, boababzaden
of soyabonen
Nootmuskaat en kruidnagel
Andere voor mij nu nog onbekende lokale specerijen
Oliën en boter:
Pinda olie
Shea nut butter
|