handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Voedingsprojekt

Het voedingsprojekt

Organisatie en huisvesting

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Zes vragen aan Cindy over het voedingsprojekt

GhanaNeeds Foundation (Engels)

Fotoalbums Wa

Het belang van voeding bij Aids

Column over voeding en Aids in 'Love Wise' (Engels)

Ghana Leadership Development Programme seminar

Nutrition counseling onderzoek Ghana (1999)

Sponsors voedingsprojekt

De keuken van Wa

 

Tuo zaafi met green leaves stew (Klik op foto voor een vergroting)

 

De kokkin in Wa aan het werk (Klik op de foto voor een vergroting)

 

Deze man pelt pinda's van de oogst van vorig jaar, waarschijnlijk om ze dit jaar weer te planten. (Klik op foto voor een vergroting)

 

 

De keuken van Wa

Je komt er haast niet onderuit: woon je in Wa, dan eet je "biologisch" dynamisch en meestal vegetarisch ook. De voedingsmiddelen haal je op de markt of groeien onverwacht in je eigen tuin. Hieronder volgt een overzicht van de ingrediënten die in de culinaire keuken van Wa worden gebruikt.

Met de ingrediënten zijn heerlijke, gezonde recepten te bereiden, zoals blijkt uit de recepten die je in de rechterkolom kunt aanklikken. Ik heb ze zo geschreven, dat ze uitstekend in de Nederlandse keuken kunnen worden bereid. Met een beetje aanpassing breng je zo de Afrikaanse geuren en smaken in je eigen huis!

Het plan is om iedere maand een nieuw recept 'uit de keuken van Wa' te plaatsen.


De ingrediënten uit de keuken van Wa

 

Groenten:

En dan denken wij met onze spinazie, andijvie en kool veel bladgroenten te hebben in nederland…maar vergeleken met wat er in de keuken in Wa wordt gebruikt, stelt dat natuurlijk niet zoveel voor. Bladgroenten zijn hier de meest gegeten groenten, meestal verwerkt in een soep. Ze worden verbouwd op het land of in de groentetuin, gevonden in de wildernis of gekocht op de markt.

De verschillende bladgroenten op een rij:

Alefu
Cocoyam leaves
Cassava leaves
Baobab leaves
Pumpkin leaves
Garden egg leaves
Sweet potato leaves
Beans leaves
Blue berry leaves
Pepper leaves
Agushi leaves
Onion leaves
Local cucumber leaves
Konchiri
Bere
Ayoyo
Salompla
Voga
Jon boro
Anu kuon
Spinach
Boabab vruchten en zaden

Naast deze bladgroenten worden de volgende andere groenten gegeten:

Okra (gedroogd of vers)
Tomaten (vers of gedroogd)
Uien (rode uienen en lente uitjes)
Garden eggs (kleine ronde witte en gele aubergines)
Af en toe kool, wortelen, komkommer en pompoen

Knollen:

Yam
(Sweet potato, cassava en cocoyam meer in het zuiden)
Kokonte (gedroogde cassava)

Tarwe, rijst e.d:

Gierst en sorghum (millet en quineau corn)
Mais
Rijst
Tarwe

Bonen:

Witte, bruine en gele bonen
Bambara beans
Soya bonen

Noten:

Pinda’s en tijgernoten
Agushie, Baobab en meloen en pompoenzaden

Fruit:

Mango en watermeloen
Avocado
Pora
Soort rode kersen (songbrena)
(Sinaasappel, bananen, ananas en papaya meer in het zuiden)

Kruiden:

Knoflook
Gember
Peper
Lokale magi gemaakt van gefrementeerde agushi, boababzaden of soyabonen
Nootmuskaat en kruidnagel
Andere voor mij nu nog onbekende lokale specerijen

Oliën en boter:

Pinda olie
Shea nut butter

naar boven

Lees verder over ...

Recept 1: Ampesi met Alefu stew

 

 

WWW links

Nederlandse Vereniging van Diëtisten