handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Wie is Cindy?

Boeken over Afrika

 

Een bed in Afrika
Ervaringen van een hulpverleenster in Sierra Leone

K. Berghoef, Paperback | 222 Pagina's | Uitgeverij Arena | Arena | 2004
ISBN 9069744481

Als Katelijn Berghoef in een documentaire over Sierra Leone ziet hoe soldaten een klein jongetje mishandelen, is ze diep geschokt en verontwaardigd. Ze besluit zich het lot van deze kinderen aan te trekken en vertrekt als hulpverleenster van War Child naar Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Ze treft een land aan waar tien jaar oorlog diepe wonden heeft nagelaten; tienduizenden mensen zijn vermoord of verminkt, onder wie talloze kinderen die werden geronseld of ontvoerd om mee te vechten in een uiterst gewelddadige guerrillastrijd.

Vol overtuiging zet Katelijn zich in voor het lot van deze slachtoffertjes. Als creatief therapeut zet ze samen met haar collega's een programma op om de kinderen weer enig zelfvertrouwen te geven -- een ingewikkeld en moeizaam proces dat ook een aantal aangrijpende hoogtepunten kent: de tere vriendschap met het meisje Maddu, dat door rebellen is verminkt; en een groep Sierraleoners die ze zo weet te motiveren dat ze haar helpen en uitgroeien tot volwaardige collega's.

Een bed in Afrika is het indringende verhaal van een jonge vrouw die op integere wijze verslag doet van haar ervaringen als hulpverleenster in een land dat de eerste, wankele schreden probeert te zetten naar een stabielere samenleving.

Katelijn Berghoef (1972) vertrok na haar opleiding creatieve therapie voor een jaar naar Honduras, waar ze als vrijwilligster bij een programma voor ondervoede kinderen werkte. In 2000 werd ze door War Child naar Kosovo uitgezonden, en een jaar later vertrok ze naar Sierra Leone.

'Een bed in Afrika' bij Bol.com

 

Mama Tenga
Mijn leven in Afrika

K. Rohde Paperback | 256 Pagina's | Uitgeverij Muntinga | 2003
ISBN 9068323482

In 1996 verkoopt Katrin Rohde haar boekhandel en vertrekt naar Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Hier begint ze een project om weeskinderen te helpen, die een erbarmelijk leven op straat leiden vol honger, drugs en criminaliteit. Stukje bij beetje bouwt Katrin een hele reeks voorzieningen op: weeshuizen, werkplaatsen en opleidingsplekken, een adviesbureau en een verpleegafdeling. Acht jaar later kent iedereen Katrin Rhode, die inmiddels moslim is geworden, als 'Mama Tenga' - moeder vaderland.
Mama Tenga is een warm, menselijk verhaal dat een bijzonder positief beeld schetst van een 'vergeten continent'.

'Mama Tenga' bij Bol.com

 

Lonely Planet - West Africa
Lonely Planet

Deze reisgids behoeft geen commentaar. Zie de Lonely Planet link rechts voor meer informatie.

Lonely Planet reisgids West Africa bij Bol.com

naar boven

Lees verder over ...

Boeken over Afrika

Boeken over Ghana

Boeken over Aids

Andere interessante boeken

Sites over Aids

 

het onderwerp Ghana

 

WWW links

'Een bed in Afrika' bij Bol.com

'Mama Tenga' bij Bol.com

Lonely Planet - West Africa bij bol.com